Obiloviny, luštěniny a další semínka na klíčení

Proces nakličování je nesmírně primitivní, nenáročný a zvládnou jej i malé děti. Můžete je k tomu vést již odmalička, získají tím alespoň lepší vztah k přírodě a budou mít pocit zodpovědnosti za tvořivý proces. Zároveň si uvědomí, v čem spočívá tajemství života a jak cenné jsou právě ty „obyčejné“ věci, jež častokrát považujeme za bezpředmětné, samozřejmé a nudné. Vážíme si jich obvykle tehdy, až když nám schází.

klíčky smínek

  • Jak začít? Zakoupená semínka na klíčení (pozor – musí být určená ke konzumaci, nikoli jako chemicky ošetřené osivo) v množství přibližně tří polévkových lžic nasypeme do nádoby se studenou nebo vlažnou vodou. Voda nesmí být vroucí ani horká.
  • V nádobě s vodou je ponecháme zhruba 8–12 hodin (luštěniny 12 hodin a obiloviny stačí těch 8–10, olejnatá menší semínka mohou být namočena jen 6–8 hodin). U starších, déle skladovaných plodů je vhodné proces namáčení prodloužit až na 16–24 hodin. Tímto se celý proces nastartuje, plody do sebe natáhnou vodu a zvětší svůj objem i několikanásobně.
  • Další fází je vylití vody (tu můžete použít na zalévání květin, obsahuje cenné živiny) a ponechání vlhkých semen v nádobce na klíčení. Optimální jsou speciální misky či sklenice, které lze za přijatelnou cenu zakoupit ve specializovaných e-shopech.

misky na klíčení

  • Klíčky začínají proces růstu v okamžiku, kdy odstraníte vodu a jsou pouze vlhké. Proto je třeba po dobu několika dalších dní vždy dvakrát až třikrát za den klíčící rostlinky opatrně propláchnout vodou a ponechat je opět pouze vlhké. Voda nesmí zůstat na dně nádoby, jinak se může začít tvořit plíseň.
  • Rostlinky a klíčky jsou připravené ke konzumaci po dvou až pěti dnech, záleží na tom, o jaká semena se jedná. Možná vás překvapí, že jsou samotné výhonky sladké a chutné, nejsou tedy hořké a zkyslé, jak se o nich zmiňují lidé, kteří nic takového nikdy nevyzkoušeli. Klíčky lze konzumovat syrové i vařené, ale syrové jsou nejcennější, obsahují spoustu významných živin, především cenných enzymů, což je předností každé tzv. raw stravy.

Related posts